Code standaard automatiseren

Iedereen die veel heeft geprogrammeerd heeft zijn eigen manier van code schrijven.  Code van anderen waar mee je samen werkt is zelf na een jaar nog toe te wijzen aan een collega. Maar met zoveel verschillende noteringen is het ook lastig om fouten te herkennen. Want als code meer in de zelfde stijl is leer je afwijkingen herkennen. Dit is de hoofdreden om in team verband volgens een code standaard te werken. Maar dan ben je er nog niet, want iedereen heeft zijn eigen stijl. Het is ook gen makkelijk taak om dit innen een team af te spreken en iedereen zich er aan te laten houden. Dus automatiseren we het!

Bij Comaxx zijn we daarom gaan kijken naar een manier om automatisch de code standaard af te dwingen. De programmeur kan zelf kiezen om er altijd aan te voldoen of af te wijken als het nodig is. Maar hij krijgt altijd een geautomatiseerd mailtje waar in staat of hij het goed heeft gedaan of juist niet. Op deze manier attenderen we de programmeurs op afwijkingen van de code standaard. De kwaliteit van de code is zichtbaar er op vooruit gegaan in minder dan twee weken.

Automatisch controleren helpt problemen te voorkomen. Men vergeet wat documentatie, maar als ze gaan kijken wat ze moeten documenteren zien ze dat de code niet klopt. Het kan herkennen wanneer stukken code niet gebruikt worden. Het herkent complexe naamgeving. Allemaal voorbeelden van kleine foutjes die anders niet zouden opvallen door de hoeveelheid code.  Maar door het te automatiseren gaat het snel en foutloos.

BijComaxx gebuiken we een zelf geschoven tool die gebruikt maakt van open source projecten als phpcs, phpmd en phploc. Misschien dat we ook dit in de toekomst opensource maken.